| Employer branding
| Training & Strategie

Zoeken
Sluit dit zoekvak.
IMG_20200217_165847

SEO voor vacatureteksten: Slim of niet?

Nu we steeds meer met bedrijven in contact komen krijgen we veel inzichten over hoe zij momenteel hun vacatures ‘vermarkten’.

Een term die telkens weer terugkomt: ‘het SEO-proof maken van vacatures.’


*SEO staat voor Search Engine Optimization

Super hip al die marketingtermen, maar wat ik vooral proef is dat iedereen alles wil doen. De fear of missing out, het internet, en op linkedin bijvoorbeeld jagen recruitment afdelingen om alles te moeten doen, doe je dat niet .. Then you’re losing!

Jammer, want hierdoor blijft de vraag buiten discussie; ‘Hoe effectief is dit middel nou echt voor jouw organisatie?’.

Ik zie het als die G-star broek die we allemaal ooit MOESTEN hebben, maar verder vrij weinig invloed heeft gehad op onze middelbare school carrière.. Als marketeer heb ik ervaren dat het draait om focus op de juiste dingen. Tijd besteden aan de dingen die het verschil voor je gaan maken. 

Voor de mensen die zonder achtergrondinfo in dit artikel vallen, SEO voor recruitment is in een notendop te omschrijven als: De organische vindbaarheid van openstaande vacatures online. Het zijn de zoekwoorden die je intypt tijdens je banenjacht.

Met de komst van Google Jobs biedt het nieuwe kansen om je vacatures goed vindbaar te maken. Maar wat veel mensen vergeten is dat ze de concurrentie aangaan met grote jobboard platformen. Deze platformen scoren vele malen hoger als het aankomt op relevantie. En dan nog niet te beginnen over de betaalde advertenties die er lopen op vacatures .. En voorrang krijgen op jouw organische oproep! (Tussen de regels door lees je hier tip 1)

De vraag is dus: Hoe effectief is SEO voor jouw?

In het kader van tijd besteden aan de dingen die het verschil maken, hier mijn pleidooi:

Algo-rie-ra-ritmes

Om bovenaan in de zoekresultaten te verschijnen moet je aardig wat SEO activiteiten verrichten. Zoekmachines beoordelen op de techniek achter je pagina, de interne en externe links, afbeeldingen, tekst en de gebruikersinteractie.. En mogelijk nog veel meer! 

Wat is het belangrijkste om op te focussen? Echte SEO guru’s weten de stukjes van de puzzel te benoemen, maar zodra een code gekraakt lijkt te zijn steken de zoekmachines daar een stokje voor. Dit is bewust omdat ze als doel hebben de gebruiker optimaal te bedienen. Als een stelletje knappe koppen de algoritmes tot in de puntjes zouden begrijpen dan zal het een one-man’s game worden. Zoekmachines veranderen die algoritme dan ook voortdurend.

Simpelweg je tekst optimaliseren zal dus niet voldoende zijn om goed vindbaar te worden. Resultaat: Jouw geoptimaliseerde vacaturetekst verdwijnt ergens op de 2de, 3de of misschien wel 4de pagina als je geluk hebt. De pagina waar nooit iemand op komt ..

Wil je SEO goed uitvoeren dan moet je aan de bak!

Jouw vacature pagina: een snelweg of een landweggetje?

Verricht je meer activiteiten dan alleen je tekst optimaliseren? Dat is in ieder geval een stap in de goede richting!

Je kunt binnen een aantal dagen bovenaan in de zoekmachines verschijnen, maar ben wel bewust dat je herhaaldelijk actief moet zijn met de vacaturepagina wil je dat de zoekmachine de pagina blijft indexeren als relevant. 

Zie het als een snelweg versus een landweg. De snelweg heeft veel verkeer, de landweg nauwelijks. De overheid vind de snelweg dus meer relevant om aandacht aan te besteden dan het landweggetje .. Zo doen zoekmachines dat ook.

Voor grote organisaties die jaarlijks veel vacatures hebben openstaan is het SEO-proof maken van teksten de investering waard. Deze organisaties hebben dan ook veel verkeer (bezoekers) op hun pagina. Voor organisaties die weinig vacatures per jaar open hebben staan is het een ander verhaal .. MAYDAY, MAYDAY! ABOARD MISSION! Zelfs als je van goede huizen komt is de kans klein dat je anno 2020 via SEO de hoeveelheid sollicitanten bereikt waar je op had gehoopt.

Hollandse zuinigheid

SEO is gratis .. of eigenlijk lijkt het zo.

Je betaald geen advertentiekosten, maar wil je goed presteren met SEO dan is het aan te raden om hier een specialist voor in te schakelen. Deze hanteren natuurlijk ook een tarief (en gelijk hebben ze). Eigenhandig wat proberen? Het zal ervoor zorgen dat je vacature volgend jaar nog steeds open staat..

[Organisatie naam] + [Functie titel]

Het meest ideale zou zijn als een potentiële kandidaat onderstaande keywords intypt in de zoekmachine:  [Organisatie naam] + [Functie titel]

Maar wees eerlijk tegenover jezelf ..

Heb je de naamsbekendheid dat mensen specifiek zoeken naar een functie binnen jouw organisatie? De meeste bedrijven moeten hier Nee op antwoorden. En dit is niks om je voor te schamen, maar wel erg belangrijk om bewust van te zijn wanneer je de keus maakt tussen SEO optimalisatie of niet. Typt jouw ideale kandidaat niet [Jouw organisatie] in wanneer hij zoekt naar een baan, dan concurreer je dus met alle andere bedrijven die dezelfde functie titel gebruiken.

Quality over Quantity

Mijn laatste en misschien wel belangrijkste argument om te kiezen voor SEO of niet..

Is de kwaliteit van de kandidaten die je via organische zoekresultaten bereikt. Heb je een sterke employer branding en vinden de kandidaten je vacature op basis van de specifieke keywords: You’ll be winning!

Is dat niet het geval .. Dan is de kans groot dat je een random verdwaalde werkzoekende in je inbox krijgt. Dit hoeft niet direct verkeerd te zijn (geen mis-communicaties daarover), maar het betekent wel dat je minder in de lead bent. Deze kandidaat is namelijk opzoek naar een baan, en niet direct opzoek naar een functie binnen jouw bedrijf. 

*Drops mic

interessant artikel?

In onze trainingen gaan we dieper in op dit onderwerp. Het is dus niet alleen taaie theorie, maar jij gaat naar huis met een dosis aan nieuwe vaardigheden en inspiratie!

Nog niet uitgelezen?

Tijdens onze interne onderzoeken komt ook het onderwerp ‘salaris’ aan bod. Verrassend genoeg blijkt dat 2 van de 3 mensen ervoor kiezen om bij hun

*Deze blog staat vol met jeukwoorden! Maar lees er toch doorheen, want ze zijn te belangrijk om te negeren! De verschuiving van HR naar People

Afgelopen weekend hadden wij ons jaarlijks inspiratie rondje op de Nationale carrièrebeurs! Voor de werkgever een walhalla aan nieuwe aanwas die aan het begin van